SEBOREJA PRI MAČKAH

Ste na svoji mački opazili luske? Kot da je nekdo vašo mačko potresel s soljo?
Temu rečemo prhljaj, ki lahko prizadene vsako mačko. Prhljaj je kopičenje odmrle kože, znano kot seborrhoea sicca. To se pojavi, ko koža proizvede več kožnih lusk kot običajno ali ko se kožne luske ne odstranijo z redno nego. Seboreja običajno prizadene hrbet, obraz in boke ter je hujša v kožnih gubah. Poznamo dve vrsti seboreje: seborrhea sicca (kar pomeni suha seboreja) in seborrhea oleosa (kar pomeni mastna seboreja). Večina mačk s seboroičnim dermatitisom ima kombinacijo suhe in mastne seboreje.
Preden poskušate odpraviti težavo, je priporočljivo, da se posvetujete z veterinarjem, da se prepričate, da mačka nima nobene kožne bolezni ali drugih zdravstvenih težav. Mačka, ki je bolna bo najverjetneje zmanjšala samo negovanje. Prhljaj je najpogostejši pri prekomerno težkih in starejših mačkah, očitnejši pa je pri mačkah s temno dlako. Včasih bo frizer pri vaši mački našel prhljaj, ki ga vi ne vidite zaradi barve ali dolžine dlak vaše mačke, zato sta redna nega in pregledovanje kože najboljša za optimalno zdravje dlake in kože mačke.

KAJ LAHKO STORIMO ZA ZMANJŠANJE PRHLJAJA?

Za zmanjšanje prhljaja pri mački lahko naredite veliko stvari.
Prepričajte se, da ima vaša mačka visokokakovostno prehrano z omega 3 maščobnimi kislinami. Če ima mačka prekomerno težo, ji ponudite shujševalno dieto (to bo tudi na druge načine koristilo njenemu zdravju in počutju).  Redno krtačite svojo mačko, da odstranite odmrlo kožo. Okopajte svojo mačko, če opazite odvečno olje in/ali prhljaj. Kopanje bo še posebej dobrodošlo pri mačkah s prekomerno telesno težo ali starejših mačkah, katere niso več zmožne temeljito nego opravljati same. Poskrbite za ustrezno preprečevanje parazitov, saj lahko bolhe, pršice in uši prispevajo k prhljaju. Če simptomi ne izginejo, izpada dlaka ali jo prekomerno srbi, naj vašo mačko pregleda veterinar specialist za dermatologijo.

ZAKAJ REDNO NEGOVATI MAČKE?

Študije kažejo, da mačke porabijo 8 % svojega budnega življenja za negovanje. Obstajajo vsaj štirje dobri razlogi, zakaj:

1.) Zatiranje parazitov.

2.) Odstranjevanje odmrle dlake: ko mačke niso dobro negovane, se poddlaka ne izčeše in kožuh postane matirana.

3.) Odstranjevanje umazanije in olja: mačke so dobesedno “samočistilne”, zato so toksini na dlaki nevarni. Pri tem si lahko pomagamo z rednim kopanjem in negovanjem.

4.) Vzdrževanje izolacije oziroma termoregulacija: poddlaka ne more ohraniti vaše mačke tople ali hladne kot sijoča, gladka krovna dlaka. Ko odstranimo poddlako, se med kožo in krovno dlako ustvari cona klime, kjer poleti kroži hladen zrak (mačko hladi), pozimi pa topel zrak (mačko ogreva).

SEBOREJA

Seboreja se lahko pojavi kjerkoli na mačjem telesu, najverjetneje pa prizadene področja, kjer je veliko žlez lojnic, kot sta hrbet in spodnji del trebuha. Seboreja povzroča veliko nelagodja, zato je pomembno, da mačko čim prej odpeljete k veterinarju, da zdravi seborejo in ugotovi vzrok, ki jo lahko povzroča.

Dve vrsti seboreje, seborrhea oleosa (mastna seboreja) in seborrhea sicca (suha seboreja), sta pri mačkah precej pogosti. Mastna seboreja je kožna bolezen, ki se pojavi, ko žleze lojnice proizvajajo preveč sebuma. Za obe bolezni je značilna bela koža, ki se lušči. 

Simptomi seboreje pri mačkah
Obstajata dve vrsti seboreje: mastna seboreja, za katero je značilna mastna koža, in seboreja sicca, za katero je značilna suha koža. Morda bo težko opaziti seborejo, če ima vaša mačka dolgo ali gosto dlako, saj je koža manj vidna. Če pa dlako skrtačite nazaj, lahko opazite naslednje simptome:

 • Kosmiči, ki spominjajo na prhljaj
 • Rdeča, vneta koža
 • Srbeča koža
 • Vonj na koži

Področja, ki jih seboreja najbolj prizadene, so hrbet, spodnji del, vrat, stopala in stegna.


VZROKI SEBOREJE:

Številna različna zdravstvena stanja lahko povzročijo seborejo, vendar v nekaterih primerih vzroka ni mogoče določiti. Če so vaši mački diagnosticirali seborejo, jo lahko povzroči ena od teh zdravstvenih težav:

 • Alergije
 • Glivične ali bakterijske okužbe
 • Neuravnotežena prehrana
 • Avtoimunske motnje
 • Garje
 • Hormonske težave
 • Bolhe ali klopi

 

Če po teh testih ni mogoče ugotoviti vzroka, bo diagnoza idiopatska seboreja, kar pomeni, da vzrok ni znan.

DIAGNOZA SEBOREJE PRI MAČKAH

Če opazite kakršne koli simptome seboreje, mačko takoj odpeljite k veterinarju. Čim bolj podrobno opišite simptome, ki ste jih opazili. Veterinarju morate povedati tudi o zdravstveni anamnezi in prehrani vaše mačke.

Veterinar bi moral vedeti, da ima mačka seborejo, če opravi fizični pregled in natančno pogleda kožo. Vendar pa bo moral opraviti teste za določitev osnovnega vzroka, če obstaja. Najprej bo veterinar opravil popolno krvno sliko, analizo urina in biokemični profil krvi. To bo veterinarju pomagalo ugotoviti, ali gre za elektrolitsko neravnovesje ali hormonske težave.

Nato bo veterinar postrgal vzorec prizadete kože in ga pregledal pod mikroskopom. Veterinar bi moral biti sposoben opaziti bakterije, parazite ali glivice pod mikroskopom, če so le-te prisotne na koži. 

Če se s temi testi ne pokaže nič, bo veterinar morda moral vzeti vzorec blata, da preveri prisotnost parazitov. Ker so alergije lahko dejavnik, bo veterinar morda moral opraviti tudi alergološke teste, da bi to odpravil kot morebitni vzrok.

ZDRAVLJENJE SEBOREJE PRI MAČKAH

Zdravljenje seboreje pri vaši mački bo odvisno od osnovnega vzroka, vendar se bo najprej osredotočilo na lajšanje simptomov, da bo vaši mački bolj udobno. Suho seborejo lahko zdravimo z vlažilnim šamponom, medtem ko se mastno seborejo običajno zdravi s šamponi iz premogovega katrana ali benzoil peroksida. Ti šamponi bodo skupaj s peroralnim kortikosteroidom zmanjšali nelagodje vaše mačke. Veterinar lahko tudi priporoči, da mačko hranite z dodatki maščobnih kislin omega-3 za spodbujanje zdrave kože in dlake.

Če seborejo povzroča bakterijska, glivična ali parazitska okužba, bo veterinar predpisal zdravilo, ki bo vaši mački pomagalo pri ozdravitvi. Če je vzrok hormonski, bo veterinar vašo mačko morda moral zdraviti s hormonsko terapijo, ki je običajno sestavljena iz niza več injekcij.

Če je vzrok za seborejo neuravnotežena prehrana, vam bo veterinar svetoval o tem, kako lahko prilagodite prehrano vaše mačke, da prepreči nadaljne izbruhe.

OKREVANJE SEBOREJE PRI MAČKAH

Bodite prepričani, da natančno upoštevate navodila veterinarja, ko gre za dajanje zdravil in spreminjanje prehrane vaše mačke.

Ko je osnovni vzrok seboreje zdravljen, bi morali simptomi izginjati. Če pa vzrok seboreje ni znan, lahko vaša mačka živi s tem stanjem nedoločen čas. Da bo vaši mački udobno, boste morali njene simptome obvladovati s posebnimi šamponi in vlažilnimi sredstvi.

Če alergije povzročajo seborejo, morate preprečiti, da bi vaša mačka prišla v stik z alergenom. Večino alergenov najdemo zunaj, zato poskusite mačko čim dlje zadrževati v notranjih prostorih, če ima mačka diagnozo seboreja.

Nega ni samo nekaj, s čimer bi se morali ukvarjati. To je zelo zapleteno in bistveno mačje vedenje. Torej, ko boste naslednjič videli svojo mačko negovati, si zapomnite to: ne samo, da je negovanje bistveno ampak je tudi znak dobrega počutja vaše mačke. Tudi vi lahko pomagate svoji mački z redno in kvalitetno nego.

Se želite naučiti osnov nege mačke? Za vas sem pripravila dve uri in pol trajajoč tečaj za lastnike mačk:

Tečaj poteka v dveh delih:

Teoretični del (cca 1/2 ure) 

 • kateri tip dlake ima mačka,
 • katere pripomočke uporabljamo glede na tip dlake in njihova pravilna uporaba,
 • katerih mačk se ne striže in zakaj,
 • triki in nasveti za nego v domačem okolju
 • na kaj moramo biti pri izbiri kozmetike pozorni
 • na kaj moramo biti pozorni pri krajšanju krempljev

Praktični del (cca 2 uri)

 • pravilno razčesavanje
 • izbira ustreznih pripomočkov za nego vašega hišnega ljubljenčka glede na tip dlake
 • krajšanje krempljev
 • nega ušes
 • pravilno kopanje, ki ga bomo izvajali le, če je mačka vajena kopanja
 • pravilno sušenje in različne tehnike sušenja dlake
 • pravilna tehnika izčesavanja poddlake

 

Več o tečajih za lastnike pa najdete TUKAJ
 
Nina Pečlin, mednarodno certificirana pasja frizerka, lastnica pasjega salona Lucy in ustanoviteljica prve v Sloveniji oblikovane naravne kozmetike za pse in mačke INFINITY professional pet care by Nina

Podelite članek:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn