Nega pasjega mladička

Pri svojem delu se redno srečujem z vprašanji lastnikov psov o negi mladičkov.

“Kdaj lahko prvič skopam mladička? Kdaj prvič k pasjemu frizerju? Kako negovati mladička doma? Katera kozmetika je primerna za mladička?”

Zaradi tega sem se odločila, da z vami delim odgovore na zgornja vprašanja in uporabne nasvete za nego mladičkov v obliki članka.

Mladički nam prinašajo neizmerno veselje. So razigrani, polni energije in ponavadi še nimajo slabih izkušenj z nego, zato je pomembno, da mladičku na prijeten način pokažemo nego kot del vsakdanjika.

KAKO NEGOVATI MLADIČKA DOMA?

Za kvalitetno in prijetno nego doma je pomembna pravilna izbira pripomočkov za nego. Pripomočki za nego se razlikujejo glede na tip dlake psov. Pripomočki, ki jih uporabljamo pri kratkodlakih psih lahko na primer poškodujejo strukturo dolge dlake. Iz tega razloga vam predlagam, da se pred nakupom ustreznih pripomočkov za nego posvetujete s pasjim frizerjem.

Pripomočke za nego najprej predstavite mladičku, naj jih povoha in se z njimi spozna. Mladička med spoznavanjem hvalite in mu ponudite nagrado v obliki priboljškov. Šele po spoznavanju s pripomočki počasi začnete z nego.

Če je mladiček izredno nemiren, poizkusite s česanjem po sprehodu, ko bo kuža utrujen. Na začetku ni potrebno, da takoj prečešete celega kužka – lahko si razdelite nego po dnevih: prvi dan trup, drugi dan tačke in tako postopoma navajate mladička.

Ne pozabite mladička pohvaliti in nagraditi. Po končani negi se lahko z njim tudi poigrate – tako bo nego povezal s pozitivno nagrado

KDAJ LAHKO PRVIČ SKOPAM MLADIČKA in KATERA KOZMETIKA JE PRIMERNA ZA MLADIČKA?

Ko mladička pripeljemo domov, ima ponavadi svoj tipični vonj. Če kuža ne smrdi in ni umazan, ga ni potrebno kopati. Če pa mladič smrdi, pa ga lahko skopamo od starosti 8 tednov dalje z ustrezno kozmetiko.

Dlaka mladička je po strukturi drugačna od “odrasle” dlake. Mladičkova dlaka je bolj pusta in je mehkejša. Mladi psi potrebujejo več maščobe na koži in dlaki, zato je potrebno izbrati šampon, ki ne izpira sebuma. Sebum je zaščitna plast na koži in dlaki psov, ki jih ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so npr. prah, izpušni plini, zunanji zajedalci, …

Kozmetika naj bo naravna, brez barvil in parfumov. Neprimerni kozmetični izdelki lahko dražijo oči in sluznico psa, izpirajo sebum in uničijo naraven pH kože psa. PH psov in ljudi se razlikuje, zato odsvetujem uporabo kozmetike namenjene za nego ljudi.

Sama pri svojem delu priporočam uporabo ustrezne maske oziroma balzama za dlako. Kozmetika, pod katero sem podpisana in jo pri svojem delu vsakodnevno uporabljam ter priporočam tudi za redno uporabo doma, je PRVA v Sloveniji oblikovana naravna kozmetika za pse in mačke INFINITY Professional pet care by Nina. Kozmetika je primerna tako za profesionalno kot tudi domačo uporabo. V liniji kozmetike pa je tudi naravni šampon za pasje mladičke.

Pri kopanju moramo paziti, da ne pride voda v ušesa. Za čiščenje ušes uporabimo losjon za nego ušes INFINITY professional pet care by Nina.

KDAJ PRVIČ K PASJEMU FRIZERJU?

Čimprej. Veliko pasjih frizerjev ponuja storitev uvajanja mladičkov na nego. Tudi v našem pasjem salonu Lucy ponujamo to storitev. Mladička na prijeten način skozi igro spoznamo s pripomočki za nego, lastnikom pa svetujemo pravilno izbiro krtač. Mladička tudi seznanimo z zvoki fena, strižnikov in vseh običajnih zvokov v pasjem salonu. Pri uvajanju tudi skrajšamo krempeljčke, pobrijemo dlako med blazinicami, ter skrajšamo dlako okoli oči ter intimnih predelov, ter očistimo ušesa. Uvajanje traja med 15 in 45 minut, priporočljivi so najmanj trije obiski (vsak obisk nekje na 14-21 dni). Kužki čutijo energijo, zato moramo biti med nego sproščeni. Ne sme se nam muditi. Kužka primerno nagrajujemo in mu na prijeten način predstavimo nego kot del njegovega vsakdanjika. V kolikor imate vprašanje vezano na nego mladička, mi ga pošljite na elektronski naslov nina@pasjisalonlucy.si ali me pokličete na 030 388 689. Želim vam veliko prijetnih trenutkov z vašimi mladički!
Nina Pečlin, mednarodno certificirana pasja frizerka, lastnica pasjega salona Lucy in ustanoviteljica prve v Sloveniji oblikovane naravne kozmetike za pse in mačke INFINITY professional pet care by Nina

Podelite članek:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn