Kaj morate vedeti pred obiskom salona za male živali?

Vse pogosteje se srečujem z vprašanji lastnikov, ki še nikoli niso pripeljali svojega hišnega ljubljenčka k frizerju. Velikokrat je razlog za temi vprašanji tudi strah, ki pa je povsem nepotreben.

Pred obiskom frizerja je pomembno, da se zavedamo, da obisk frizerja na začetku za žival predstavlja stres.

Vožnja v neznano, neznan prostor in nepoznani ljudje – kako pa bi se počutili Vi?

V našem salonu se dnevno srečujemo s takimi situacijami in zavedamo se, da je sproščeno delovno okolje ter dobra, sproščena energija ključna za dobro počutje naših obiskovalcev.

Ta stres se lahko premaga z rednimi obiski – lahko se s frizerjem dogovorite, da pridete med posameznimi negami “samo na obisk” v salon, da se kužek hitreje privadi na okolje in ljudi ter pridobi zaupanje.

Prva nega je zelo pomembna

Prvi vtisi, občutki in izkušnje na psa vplivajo bolj, kot se tega ponavadi zavedamo, zato je ključen pristop frizerja.

V našem salonu si želimo, da se kuža z veseljem vrača k nam, vendar se moramo zavedati, da nekateri kužki za to potrebujejo več časa.

Prva nega naj bo za psa prijetna in igriva. Kot omenjeno, se moramo zavedati, da je pes lahko prestrašen in/ali pod stresom, zato ga je pred nego potrebno pomiriti. Pri tem je frizerju v pomoč znanje s področja pasje psihologije.

V našem salonu se ne poslužujemo uporabe pomiril. Za uporabo le-teh so usposobljeni veterinarji in nega pod vplivom pomiril pride v poštev le, če je žival travmatizirana ter poteka pod budnim nadzorom veterinarja.

Če je kuža še mladič, priporočam čimprejšnji obisk salona, da se kuža čimprej privadi. Veliko pasjih salonov ponuja tudi storitev uvajanja mladička na nego, kjer skozi igriv način spoznajo pripomočke za nego ter zvoke v salonu.

Psi, ki so redno negovani v salonu, so bistveno bolj sproščeni, delo z njimi je lažje in hitrejše, lastnikom kužkov v našem salonu pa redna nega prinese tudi popust.

Ali je kopanje psa pri negi res nujno?

DA, kopanje je nujno za učinkovito nego psa. Ne samo, da je striženje lažje (v kolikor je dlaka primerna za striženje), vendar s kopanjem in sušenjem vplivamo za zdravje tako dlake kot kože psa.

S kopanjem odstranjujemo odmrlo kožo ter dlako, ob uporabi ustrezne kvalitetne kozmetike pa kožo in dlako psa tudi nahranimo.

Dobro nahranjena dlaka je močna, zdrava, bistveno kasneje izpada ter je sijočega videza. Po kopanju sledi sušenje oziroma izpihovanje vode, hkrati pa odstranimo še preostanek odmrle kože ter dlake. Kožuh s tem “zadiha”, počutje psa pa je po pravilni negi bistveno boljše.

Nekatere lastnike je, še posebej v zimskih mesecih, strah, da se bo kuža prehladil. Pri sušenju je pomembno, da sta koža in dlaka popolnoma suha, in v našem salonu vse kužke sušimo od kože proti konici dlake ter s tem temeljito izpihavamo vodo s kože in dlake. 

Pred obiskom frizerja je priporočljivo, da psa temeljito razčešemo. Če niste prepričani ali imate doma prave pripomočke, vam bo pasji frizer z veseljem svetoval ter demonstriral pravilno uporabo le-teh.

Na termin ne zamujajte!

Priporočljivo je, da na termin pridete par minut prej, vsekakor pa Vas prosim, da ne zamujate oziroma, da svojo zamudo sporočite.

V našem salonu imamo veliko strank in zelo poln urnik, ki se zaradi zamud lahko rahlo spremeni. Prosim tudi za potrpežljivost, če se zgodi, da morate na prevzem psa občasno počakati par minutk.

Včasih pride do nepredvidljivih situacij, ki nam vzamejo malenkost več časa kot predvidimo pred nego, zato Vas prosimo za strpnost.

Če na termin ne utegnete priti, nam to prosim sporočite čim prej! Spoštujmo čas en drugega.

Ali lahko pripeljem na nego psa, ki ima bolhe?

V našem salonu sprejemamo tudi pse z bolhami, vendar nas je potreno na njih opozoriti ob naročanju na nego.

Dobili boste poseben termin, ko ne bo prisotnih drugih živali v salonu in bomo po končani negi imeli možnost pravilnega razkuževanja ter čiščenja prostora. Storitev se dodatno zaračuna.

Pes se trese, ko ga pripeljem k frizerju.

Veliko kužkov ima tak odziv, ki pa je večinoma samo njihov način komunikacije, da bi se lastniku zasmilil v upanju, da nega res ni potrebna.

Par minut po odhodu lastnika pa so kužki že sproščeni in nam največkrat kažejo svojo naklonjenost in zaupanje.

Velikokrat si želim, da bi lastniki videli kako neverjetno sproščeni so njihovi kužki med nego in da zares vidno uživajo.

Kaj vse zajema kompletna nega?

Kompletna nega psa zajema:

 • krajšanje krempljev,
 • krajšanje dlake med blazinicami,
 • odstranjevanje dlake iz ušesnega kanala,
 • kopanje in sušenje,
 • čiščenje obočesne dlake,
 • osnovno razčesavanje in razvozlavanje,
 • striženje (strojno in/ali s škarjami), trimanje,
 • odstranjevanje odpadajoče dlake,
 • odstranjevanje poddlake,
 • čiščenje ušes,
 • kontrola paraanalnih žlez.

Kaj pa nega mačk?

Mačke so v večini primerov bolj delikatne in nepredvidljive, zato se nega rahlo razlikuje v primerjavi s kužki.

Veliko salonov nege mačk ne izvaja. V našem salonu mačke urejamo,vendar se ne poslužujemo kopanja tistih mačk, ki do svojega dopolnjenega 8 meseca starosti niso bile redno vajene kopanja.

V primeru vozlov, je naša prioriteta odstranitev le-teh in šele nato se lotimo izčesavanja poddlake in izpadajoče odmrle dlake.

Zavedati se moramo, da so mačke veliko bolj nepotrpežljive v primerjavi s psmi, zato se lahko zgodi, da nege ne moremo opraviti v celoti, na kar pred začetkom opozorimo in seznanimo z dejstvi vsakega lastnika mačke.

Zavedati se moramo, da žival ne razume, ko ji rečeš:”bodi pri miru”, zato je zelo pomemben pozitivno naravnan in sproščen pristop. Sproščena žival bo sodelovala s frizerjem.

Pogosta menjava salona za nego hišnih ljubljenčkov ni priporočljiva in za žival lahko pomeni dodaten stres.

Vsak frizer ima svoj pristop, svoj način dela in, kot omenjeno prej, vsaka nova izkušnja vpliva na žival, zato je tudi izbira salona za nego pomembna odločitev.

Nina Pečlin, mednarodno certificirana pasja frizerka, lastnica pasjega salona Lucy in ustanoviteljica prve v Sloveniji oblikovane naravne kozmetike za pse in mačke INFINITY professional pet care by Nina

Podelite članek:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© Vse pravice pridržane 2022, Pasji salon Lucy